KIVAT

Kuntalaisten ilmastotoimien vauhdittamisen toimintamallit
Energia, Liikkuminen, Rakennukset, Ruokajärjestelmät, Kiertotalous, Kuluttajat, Muu

Valtakunnallinen

Toteuttajat
Ekokumppanit Oy


Rahoitus
Ympäristöministeriö
Linkit

TOIMINTAMALLIEN LADATTAVAT MATERIAALIT

Kaikkien mallien materiaalit löydät täältä.


Suvi Holm, toimitusjohtaja, Ekokumppanit Oy (suvi.holm[at]tampere.fi).


KIVAT-hankkeessa on luotu kuusi kuntalaisten ilmastotoimien vauhdittamisen toimintamallia kuntien käyttöön. Toimintamallien materiaalien latauslinkit löytyvät tältä sivulta ja ovat kaikkien Suomen kuntien vapaasti ladattavissa.


KIVAT-hankkeessa on luotu kuusi toimintamallia kuntien käyttöön kuntalaisten ilmastotoimien vauhdittamiseksi. Toimintamallien materiaalit ovat vapaasti ladattavissa oheisista linkeistä:

Energiaremontit-toimintamallilla vauhditetaan taloyhtiöiden energiaremonttien toteutumista. Taloyhtiöt on jaettu ikäryhmittäin ja koottu kullekin ikäryhmälle sopivat energiaremontit sekä tietoa remonttien rahoituksesta.

Kohti Zero Waste -koulua -toimintamallilla edistetään koulun kestävää toimintakulttuuria, jossa jokainen ymmärtää ja osaa minimoida jätteen määrän ja kuluttaa kestävien periaatteiden mukaisesti.

Kouluruoka 2030 -toimintamallilla koulun kuuden viikon ruokalistan ilmastovaikutus puolittuu. Toimintamallin alkuperäiset toteuttajat ovat ruokajärjestelmätutkija Teea Kortetmäki ja Muuramen kunta.

Liikkumisesta yhteinen asia -toimintamallilla kannustetaan kuntaa edistämään kunnan työntekijöiden ja kuntalaisten kestävää ja terveellistä liikkumista.

Pientalot öljystä uusiutuviin -toimintamallin avulla kunta voi kannustaa ja auttaa öljylämmitteisten pientalojen omistajia vaihtamaan lämmitysmuotoa. Työ tehdään yhteistyössä paikallisten sidosryhmien kanssa.

Yhteiskuntasimulaattori-oppimispeliin toteutetun ilmasto-/ympäristöaiheisen demoversion tarkoituksena on herättää keskustelua ja lisätä ymmärrystä yhteiskunnan toiminnasta, äänestämisestä ja yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta. Toimintamalli on suunnattu ala- ja yläkouluille.